Cu vrerea Tatălui, cu ajutorul Fiului şi împreună lucrarea Duhului Sfânt, s-a zidit această biserică cu hramurile „Nașterea Maicii Domnului” și „Sfântul Ierarh Andrei Șaguna” și „Sf. Cuv. Ioan Iacob de la Neamț” între anii 2008 – 2011, cu binecuvântarea și sprijinul Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop IOAN al Covasnei și Harghitei (1994-2014), cu osteneala Preacucernicului Părinte Protopop Tohănean Florin – Cornel, Protopopul Protopopiatului Buzăul Transilvan și Paroh al Parohiei Sita Buzăului – Vârtej, parohie înființată în anul 2007, precum și al bunilor credincioşi ctitori şi binefăcători. Biserica a fost construită din cărămidă și beton, în stil brâncovenesc cu abside laterale, după proiectul realizat de dl. Arhitect ing. Rotaru Romulus din Orașul Întorsura Buzăului și a fost acoperită cu învelitoare din tablă de cupru.
Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte ANDREI, Episcopul Covasnei şi Harghitei (din 2015 – prezent), pictura sfântului locaș a fost executată între anii 2015 – 2017, în tehnica „fresco”, de către pictorii bisericești Oltean Adrian și Rodica, au fost realizate catapeteasma și întreg mobilierul din biserică, sculptate în lemn de tei, iar icoanele de pe catapeteasmă – pictură pe lemn – au fost realizate prin nevoința preacuvioaselor monahii din obștea Mănăstirii Izvoru Mureșului, județul Harghita. Lucrările acestea bineplăcute lui Dumnezeu şi dreptcredincioşilor ortodocşi români din această parte de ţară, cu părintească dragoste luându-le în seamă Preasfinţitul Părinte ANDREI, Episcopul Covasnei şi Harghitei, a acordat arhiereasca binecuvântare pentru târnosirea acestei biserici, astăzi, 5 august 2022.
Slujba de târnosire şi Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie au fost oficiate de către Înaltpreasfinţitul Părinte LAURENŢIU – Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, Preasfinţitul Părinte ANDREI – Episcopul Covasnei şi Harghitei și Preasfinţitul Părinte NESTOR – Episcopul Devei și Hunedoarei, în fruntea unui sobor de preacuvioși și preacucernici părinți preoți și diaconi, în prezența a numeroşi credincioşi veniţi din zonă şi din alte părţi ale ţării. Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit LAURENȚIU a dăruit bisericii un fragment din moaștele Sfântului Ierarh Andrei Șaguna și a adresat celor prezenți un bogat cuvânt de învățătură privind importanța și semnificațiile duhovnicești ale acestui eveniment eclezial împreună cu arhiereşti binecuvântări.
În aceste vremuri, Întâistătător al Bisericii Ortodoxe Române este Preafericitul Părinte DANIEL, Patriarhul României; Mitropolit al Ardealului – Înaltpreasfinţia Sa LAURENŢIU; Episcop al Covasnei şi Harghitei – Preasfinţia Sa ANDREI; Protopop al Protopopiatului Buzăul Transilvan – PC Pr. Tohănean Florin-Cornel sub a cărui îngrijire s-au efectuat lucrările de construire şi pictare a acestei biserici.
Bunul Dumnezeu să răsplătească din darurile Sale cele bogate tuturor acelora care şi-au adus prinosul de jertfelnicie şi slujire la lucrările de construire a acestei biserici, la înfrumuseţarea sa, la înzestrarea cu cele necesare cultului şi la cheltuielile legate de sfinţirea acestui locaş de închinare.
„Primească Milostivul Dumnezeu darul tuturor celor care, prin muncă și jertfe de orice fel, după pilda strămoșilor, au zidit această sfântă biserică împreună cu Altarul ei. Voi, urmașii, păstrați-vă credința în Dumnezeu! Nu vă uitați strămoșii cu bunele lor datini! Cultivați dragostea de frați și apărați-vă cu viața Altarul, pământul și neamul, lăsându-le și voi urmașilor voștri, mai întărite, mai înflorite și mai înstărite de cum voi înșivă le-ați moștenit! Izbânda ori pieirea voastră stă în credința și în dragostea dintre voi! Iar Tu, Atotputernicule Părinte, binecuvântează din Cer acest sfânt locaș al Tău și îl păstrează din neam în neam ca pe un neprețuit odor, amintind timpurile de mărire prin care au străbătut virtutea și voința românilor, sprijinindu-se pe credința în Dumnezeu și dragostea de țară!”