De Praznicul „Nașterii Maicii Domnului” , Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei a slujit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Mănăstirea Doamnei din Moglănești – Toplița, care își serbează astăzi hramul principal.
În cuvântul de învățătură adresat credincioșilor prezenți, Preasfinția Sa a spus: „Sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului este începutul mântuirii noastre, ne cheamă la viață și la asumarea rolului jertfelnic de a fi părinți. Nașterea Maicii Preacurate a fost profețită de prorocii Vechiului Testament și anume că Fiul lui Dumnezeu se va naște din spița Regelui David cel bineplăcut Domnului. Părinții Născătoarei de Dumnezeu, Ioachim și Ana erau din neamul lui David, au ajuns la bătrânețe și nu aveau copii. În vremea aceea mentalitatea omenească era sănătoasă, se considera că o femeie care nu aducea pe lume copil era blestemată, iar cea care aducea copii era binecuvântată de Dumnezeu, adevăratul ei rost pe pământ. Cei care îmbătrâneau neavând copii erau cuprinși de tristețe, așa erau Drepții Părinți Ioachim și Ana. La vârsta lor se rugau să-i binecuvinteze Dumnezeu cu copii, iar ei au făcut un legământ, îl vor închina Domnului. Dumnezeu a binecuvântat-o pe Ana, a zămislit și a născut-o pe Maria. La vârsta de 3 ani, după ce a născut-o au dus-o la Templul din Ierusalim și au închinat-o lui Dumnezeu. Planul lui Dumnezeu a fost prin nașterea Fecioarei Maria de a o alege să nască pe Fiul Său, să devină mama Lui. Dumnezeu și-a trimis Fiul să se nască de dragul oamenilor, a luat chip de om asemenea nouă, dar afară de păcat. Să devină om trebuia să se nască dintr-o ființă omenească. Dumnezeu a intervenit prin Duhul Sfânt, iar omenirea printr-o ființă omenească, Fecioară aleasă să devină Cerului Mireasă.
Timpurile pe care le trăim s-au pervertit și s-au degradat, multe mame și-au uitat menirea lor pe pământ. Suntem un popor prea puțin iubitor de prunci, am ales modelele decăderii și dezumanizării, am încetat de a fi jertfitori, imităm păcatul și fărădelegea. Pentru multe familii tinere mai importantă este cariera cu profitul și o viață în singurătatea suferințelor. Comoditatea și viața iresponsabilă își spun cuvântul la tot pasul.”
La sfârșitul Sfintei Liturghii a fost oficiată slujba parastasului pentru ctitorii și binefăcătorii Sfintei Mănăstiri.
Răspunsurile la strană au fost date de către grupul „Filomenos” din Borzești – Bacău și grupul „Flori toplițene” din Toplița Română.
Foto credit: Episcopia Covasnei și Harghitei