Ziua Limbii Române a fost serbată marți la Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” din Sfântu Gheorghe, printr-un cerc literar, și la Casa Orășenească de Cultură din stațiunea Covasna, prin premierea copiilor participanți la un concurs de creație literară.

Evenimentul de la Sfântu Gheorghe a fost deschis de Părintele Ioan Marin, directorul Centrului Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”, care a vorbit despre rolul important al Bisericii în promovarea limbii române.

„Să ne bucurăm astăzi, aducându-ne aminte, că în dulcele grai românesc, mamele noastre ne-au învățat prima rugăciune”, a spus Părintele Ioan Marin.

Prof. Ioan Lăcătușu, Directorul ştiinţific al Centrului European de Studii Covasna-Harghita al Academiei Române, a prezentat cel mai recent număr al revistei „Grai Românesc” a Episcopiei Covasnei și Harghitei, și publicațiile „Condeiul Ardelean” și „Mesagerul de Covasna”, cofinanțate de Secretariatul General al Guvernului în urma apelului făcut de Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș (FCRCHM) .

Centrul „Mitropolit Nicolae  Colan” a mai editat anuarul „Acta Carpatica” și un volum din colecția „Profesioniștii noștri”, dedicată intelectualilor români din județele Covasna, Harghita și Mureș. Mai sunt în lucru cinci volume ale colecției din cele 320.

În continuare, poetul Ionel Simota din Miercurea Ciuc a moderat o prezentare de cărți, majoritatea publicate la Editura Eurocarpatica a Centrului European de Studii Covasna-Harghita (CESCH).

Evenimentul s-a încheiat cu o recitare oferită de Anastasia Elena Cosneanu din Ojdula, elevă în clasa întâia la Școala Gimnazială din Brețcu, unde face naveta pentru a studia la secția cu predare în Limba Română. Este un efort pe care-l fac mulți elevi din județele Covasna, Harghita și Mureș.

În a doua parte a zilei, la Casa Orășenească de Cultură Covasna, Asociația GRIT (Gândește Românește, Implică-te Tinerește) a oferit premiile Concursului de creație literară „Limba română e coloana vertebrală a Neamului”.

Toți participanții care au respectat regulamentul au fost premiați cu bonuri valorice substanțiale, din care își vor putea cumpăra rechizite pentru noul an școlar.

Manifestarea a făcut parte dintr-un program cultural prioritar sprijinit de Municipalitatea Covasna.

Basilica.ro

Foto credit: Mesagerul de Covasna