Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Andrei prin Sectorul Social Filantropic al Centrului Eparhial în primele zile ale anului au fost oferite ajutoare celor 300 de sinistrați   afectaţi de incendiul din Miercurea Ciuc. În repetate rânduri au fost donate cantităţi mari de îmbrăcăminte, apă minerală, produse lactate şi a fost asigurată masa caldă, pentru o zi, pentru 300 de persoane, prin Protopopiatul Ortodox din Miercurea Ciuc, cu sprijinul preoţilor,  unor angajați MAPN, IGSU Harghita, a Spitalului Județean și DGASPC Harghita.

Episcopia noastră a sprijinit sinistrații cu o cantitate mare de cartofi (10 tone), precum și Colegiul Național ”Octavian Goga” din Miercurea Ciuc cu 1,5 tone, iar către DGASPC Harghita a direcționat hrană pentru copii prin intermediul unui ONG din Germania.

În toate parohiile din cadrul Episcopiei noastre în toată această perioadă s-au desfășurat nenumărate activități filantropice cu diferite ocazii, dar și cateheze dedicate tinerilor, unul dintre ele organizat pe plan național în luna martie în ajunul Praznicului Bunei Vestiri cu ocazia ”Lunii pentru viață 2021” în care preoții au vorbit despre importanța vieții ca dar a lui Dumnezeu precum și despre rolul familiei în societate ca factor de liniște, pace și stâlp al acesteia.

În ceea ce priveşte acţiunile sociale din acest an, parohia Sărămaş a ajutat cu alimente, produse de igienă şi produse de uz casnic o familie formată din tată şi copil cu retard mintal cu posibilităţi materiale foarte reduse. Cei doi trăiesc singuri, fără posibilitatea de a se întreţine, în urma părăsirii domiciliului de către mama copilului. S-a încheiat un acord cu un magazin alimentar din sat, ca la achiziţionarea acestor tipuri de produse de cele două persoane să fim anunţaţi şi ulterior facem plata. Anul acesta au fost ajutaţi cu produse în valoare de 723 lei.

Parohia Sărămaş a organizat în luna martie – luna vieţii, o întâlnire cu copiii şi tinerii din comunitate, în cadrul căreia li s-a vorbit despre importanţa celebrării vieţii pe care Dumnezeu o dăruieşte fiecăruia la momentul zămislirii în pântecele mamei. De asemenea, li s-a vorbit despre păcatul uciderii pruncilor în pântece şi urmările lui.

În parohia Subcetate s-a susținut în mijlocul credincioșilor prezenți la Sfânta Liturghie cu ocazia Bunei-Vestiri, cateheza intitulată „Viața ca dar a lui Dumnezeu”. Cu această ocazie s-au evidențiat mamele din parohie care în ciuda fenomenului scăzut al natalității și-au asumat actul maternității precum și grija de familie. Au fost premiate un număr de șase mame tinere (care au născut mai mult de trei copii) cu un act de prețuire, un pachet cu alimente și dulciuri, flori și o sumă de bani.

In data de 25 martie de praznicul Bunei Vestiri, la Parohia Ortodoxă Tulghes s-a savarsit Sfanta Liturghie la biserica cu gramul ” Sfintii Imparati Constantin si Elena de la Recea-Sumuleu. In cadrul predicii tematice, care ne-a imbiat sa vorbim despre Vestea cea mare pe care a primit-o Fecioara Maria le la Arhanghelul bunelor vestiri, Gavriil, ca a fost aleasa de Dumnezeu sa dea viata Fiului Sau, s-a vorbit celor de fata despre importanta vietii, ca dar al lui Dumnezeu pentru om. Totodata s-au subliniat si anumite aspecte ale vietii omului pe pamant, dar si cum sa ne traim viata pentru ca sa fim placuti Creatorului nostru, precum importanta perpetuarii vietii,  dar mai ales despre menirea  femeii care a fost sortita de Dumnezeu pentru a slujii la acest altar, de a da viata pruncilor.

In perioada ianuarie-martie 2021, la Parohia Ortodoxă Tulghes, s-au intreprins urmatoarele activitati social-filantropice: s-au organizat doua colecte banesti pentru doua familii incercate de boala si de lipsuri din localitatile Sabasa si Pipirig din judetul Neamt, avand fiecare cate un copil care avea nevoie de interventie medicala.. Totodata s-a facut o donatie de haine si unele alimente (fructe si răcoritoare) Centrului de Recuperare si Reabilitare  Neuropsihiatrica din Parohie, in conditiile actualei pandemii.

Parohia Barcani  și-a îndrepta atenția prin preotul paroh către activitățile pro-viață de mulți ani printr-un parteneriat cu Liceul din localitatea Intorsura Buzăului, unde s-a organizat o conferință si o vizionare de film tematic, susținând dreptul la viață in fața tinerilor liceeni, ca dar de la Dumnezeu.

In aceste momente activitățile pro-viață nu se mai fac fizic, în stradă, prin marșuri dedicate, ci se fac online. Acest lucru nu ne împiedică se ne manifestăm susținerea pentru aceste evenimente.

În parohia Parohia Poiana Veche- Tulghe, filia Pintec în cuvantul de invatatura preotul paroh a evidentiat rolul mamei crestine in ocrotirea vietii, cel mai mare Dar Dumnezeiesc, dar si in formarea viitoarei generatii.

In data de 8 Martie  in Parohia Vâgani o familie cu 5 copiii a fost sprijinită cu suma de 250 Euro pentru a-și putea izola casa. Au primit pe lângă bani și 2 cutii cu haine pentru copii, dulciuri și alimente de bază  toate din Italia. Aici, cu ocazia sărbatorii Buneivestiri după  cuvantul de invatatura s-a vorbit credincioșilor despre importanta familiei, rolul ei in societate si despre importanta vietii ca dar al lui Dumnezeu.

Preoții parohi de la parohiile II și VI –Toplița au desfășurat mai multe activități filantropice:  în 25 februarie copiii de la Liceul Teoretic O. C. Tăslăuanu au fost la  cei 15 bunicuți de la Centrul Social Toplița (în masura restrictiilor impuse de pe urma pandemiei) cu fructe și compoturi în valoare de 1150 ron, bani obținuți din vânzare de mărțișoare și felicitări confecționate de ei. În data de 1 Martie au fost la Centrul pentru adulti cu handicap sever- Toplita, cu articole de igienă, dulciuri,alimente de bază și pături în valoare de 750 euro primite din Italia.  Au fost la Liceul Teoretic O C Tăslăuanu, unde s-a vorbit copiilor despre importanța familiei și despre importanța vieții ca dar a lui Dumnezeu. În final s-au făcut fotografii cu copiii care și-au împreunat degetele în formă de inimioară.

In cadrul parohiei Brădet s-au distribuit alimente (ulei, zahăr, făină, paste făinoase), articole de îngrijire personală(detergenți, săpun, pastă de dinți), îmbrăcăminte pentru copii și adulți.

În prima parte a anului 2021 in Parohia Hodoșa s-au întreprins activități de susținere a unor familii nevoiașe, oameni vârstnici, iar în luna vieții s-a vorbit credincioșilor despre istoria mântuirii neamului omenesc, despre Maica Domnului, arătând rolul cel mare pe care îl are în această lucrare și al vietii- darul lui Dumnezeu.

În Biserica parohiei Tulgheș – Sângeroasa, s-a ținut un scurt cuvânt despre importanța vieții de familie. Grija de copii trebuie să înceapă cu grija de noi înșine. După nașterea pruncilor, cea mai înaltă îndatorire a părinților este grija pentru aceștia, începând cu Taina Sfântului Botez și fiind conduși astfel în sânul Bisericii lui Hristos: „De nu se va naște cineva din apă și din Duh, nu va putea să intre în împărăția lui Dumnezeu” ( Ioan 3,5 ) …

Împreună cu elevii de la Școala Gimnazială Tulgheș, în data de 24 martie, s-a vorbit despre importanța familiei, aceștia alcătuind compuneri cu această temă. Activitățile au continuat și în ziua sărbătorii Buneivestiri, prin participarea la Sfânta Liturghie a elevilor din clasele primare de la structura Școlii Gimnaziale Tulgheș – Valea Frumoasă, însoțiți de doamna învățătoare Caia Raluca.

Parohia  ”Sfânta Treime” din Întorsura Buzăului, a desfășurat un proiect „Lumea din lada de zestre„ prin care mai multi elevi sa picteze cruci si linguri decorative cu motive traditionale romanesti si doua scaunele pictate  tip „capra cu trei iezi”, pe care  sa le valorifice in comunitatea  parohiala si cu banii  obtinuti sa ajute o mama sigura care isi creste cei patru copiii si să beneficieze din partea comunității în care trăiesc de o atenție binemeritată. Astfel, a oferit un exemplu de suport și simț civic, pe care comunitatea  îl poate da persoanelor vulnerabile, care din diferite motive locuiesc singure și care au anumite nevoi comunicaționale, emoționale și de asistență de bază în asigurarea traiului zilnic. Acest proiect a adus un concept nou în zonă, cu valori sănătoase pentru orice societate și extrem de actuale la nivel european, valori indispensabile, cu care să se familiarizeze copiii  și să fie pregătim pentru periplul lor prin lume.

In data de  14 martie dupa Sfanta Liturghie au fost valorificate obiectele pictate de catre elevi,in urma donatiilor a fost stransa suma de 2675 lei si a fost donata unei văduve cu patru copii din Intorsura Buzaului.

În această parohie dupa Sfanta Liturghie la praznicul Buneivestiri s-a rostit o cateheza adresata celor prezenti, despre importanta vietii, ca dar al lui Dumnezeu precum si despre rolul familiei in societate. De asemenea, in cuvantul rostit, s-a subliniat importanta dobandirii si nasterii de prunci, oprirea avorturilor si constientizarea generatiei tinere despre importanta sprijinirii vietii in toate formele. In acest sens au fost cooptati elevii de la Scoala Gimnaziala ”Mihail Sadoveanu” sa creeze postere cu mesaje pro-viata. Cele mai reusite lucrari au fost prezentate si premiate in fata credinciosilor.

Asociatia „Reuniunea Femeilor Ortodoxe„  din aceeași parohie, desfasoara  incepand din data de 20 martie 2021 Proiectul filantropic „Masa pe roti„ prin care se livreaza la 20 de familii defavorizate si batrani singuri o masa calda si alte alimente de stricta necesitate, o data pe saptamana. Aceste pachete sunt livrate de 20 copiii de la Scoala „Mihail Sadoveanu„ care fac voluntariat. De asemenea Asociatia acorda doua burse de merit, unui elev la liceu si unui student, pe tot parcursul studiilor in valoare de 200 lei fiecare, parohia a sprijinit finaciar o familie greu incercata in urma unui incendiu cu 1000 lei.

În Parohia Floroaia Mare s-a ținut o cateheză despre rolul familiei în societate, ca factor de liniște și pace și stâlp al acesteia.     În rugăciunile Slujbei de Cununie nu cerem realități trecătoare, ci darul lui Dumnezeu care consolideaza familia. ”Dacă pentru o clipă ne închipuim că dragostea ar slăbi sau ar dispărea, atunci imaginea familiai și a societății ar deveni foarte tristă și fără de sens. Se ivește neîncrederea, neorânduiala, cearta și păcatul. De aceea, păziți cu toata puterea prezența în familiile voastre, ca pe cea mai scumpă comoară. Nimic nu o poate egala sau înlocui, nici banii, nici alte bogății, nici funcții importante, numai dragostea și iubirea aduc fericirea în familie și buna orînduire a societății”.

În Parohia Bilbor a fost susținută cateheza cu titlul: ,,Viața cel mai mare dar” cu ocazia aceluiași eveniment. Câteva din ideile principale exprimate în cateheză: ”Viaţa nu este un monopol individual al omenirii, ci un bun comun, cel mai mare şi mai valoros pe care Dumnezeu l-a aşezat pe pământ. Intrând în viaţă, ai intrat în această comunitate ca un fir de iarbă într-o fâneaţă imensă, ca o vietate între milioane de făpturi vii. Bucuria de a trăi e bucuria de a îndeplini una din misiunile vieţii”.

La această cateheză o enoriașă a Parohei- Elena Tămaș, studentă a Facultății de Sociologie și Asistență Socială Cluj- Napoca a prezentat câteva idei preluate din lucrarea ei de licență despre adicție, dependență și codependență de alcool, jocuri de noroc și droguri ca patimi care lucrează împotriva vieții.

Activitati filantropice desfășurate în această parohie au fost bogate:  pe parcursul lunilor ianuarie și februarie, Parohia Ortodoxa Romana Bilbor, Asociația Filantropia Bilbor în parteneriat cu Asociația Centrul de Acțiune Socială ,,Anastasia” (C.A.S.A.) din Bruxelles, Belgia, a derulat un proiect prin care mai multe familii de vârstinici au beneficiat de un ajutor ce a constat în lemn de foc pentru a putea trece iarna cu bine.

Ca parte a concursului național catehetic „Biserica- familia românilor de pretutindeni”, grupul catehetic al Parohiei Ortodoxe Române Bilbor, a organizat un eveniment caritabil denumit „Târgul de bunătăți”, unde au fost vândute prăjituri, ceai, cafea, mărțișoare și icoane pe sticlă realizate de către membrii grupului. Banii obținuți au fost folosiți pentru achiziționarea unui aragaz cu butelie și a unui frigider, pentru o familie din comunitatea noastră aflată acum în grele încercări materiale.

Ca finalitate a concursului național catehetic, ,,Biserica – familia românilor de pretutindeni”, grupul catehetic al Parohiei Ortodoxe Române Bilbor a încercat să ofere un strop de bucurie unei familii monoparentale aflată la grea încercare. Astfel, prin bunăvoința credincioșilor parohiei și prin desfășurarea activităților din Duminica a 33-a după Rusalii, astăzi, tinerii din grupul catehetic au dăruit mai multe electrocasnice acestei familii greu încercate. Meritul cel mai mare pentru această faptă bună aparține tinerilor care s-au implicat în ducerea la bun sfârșit a proiectului.

În data de  25 martie 2021, la Biserica Ortodoxă ”Schimbarea la Față” din Odorheiu Secuiesc, s-a desfășurat cateheza numită ”Maica Domnului – Maica Vieții” în care preotul paroh a scos în evidență rolul Maicii Domnului de a aduce între oameni Viața cea adevărată, pe Hristos Domnul, prin cuvintele ”Iată roaba Domnului. Fie mie după cuvântul tău!” (Luca 1, 38)

În Parohia Lădăuți  s-a susținut o cateheză unde s-a vorbit despre importanța vieții ca dar al lui Dumnezeu și despre rolul familiei în societate.  Totodată, în această săptămână s-a vorbit și copiilor de la Școala ,,Mikes Kelemen, din Zagon despre aceste aspecte, pentru a-i conștientiza și pentru a le sădi în suflet importanța vieții și rolul familiei.

Legat de activitățile filantropice care s-au desfășurat în ultimele trei luni, au fost ajutate câteva familii nevoiașe cu produse alimentare, bani pentru plata facturilor și pentru achiziționarea medicamentelor.

La Parohia Ortodoxă Toplița III-Vale, au fost puse în lumina cunoștinței câteva gânduri și crâmpee duhovnicești  având ca temă de discuție, importanța vieții ca dar al lui Dumnezeu și rolul desăvârsit al familiei în socitatea actuală, fiind un factor de iubire și dăruire nemărginită precum și un liant de liniște și alese trăiri.

În Biserica din Bălan, preoții parohi au susținut o cateheză în cares-a vorbit celor prezenț despre importanța familiei și rolul ei în societate, reprezentând celula de bază a societății. în această perioadă toți cei 20 de elevi care reprezintă grupul țintă din proiectul „Balance of the Children„ au primit pachete cu alimente de bază, dulciuri și îmbrăcăminte.

La biserica cu hramul Sfântul Mare Mucenic Gheorghe din Parohia Gheorgheni I a fost susținută o cateheză intitulată” Viața- Darul suprem al Lui Dumnezeu”  în prezența credincioșilor, după care au avut loc și câteva discuții pe această temă, la eveniment participând ambii preoți parohi din localitate.

Parohia Platonesti a făcut câteva pachete pentru familiile cu situație financiara precara, la început de post, iar împreună cu credincioșii oferă de două ori pe săptămână câte o masă caldă unor bătrâni cu venituri mici.

În Parohia Dobarlau a fost susținută o cateheză în care s-a vorbit despre  viata si familia in sensul ei cel mai general, de existentă, de comunitate, de credință si de dragoste, ca fiind temeiul unic și ultim al supraviețuirii in vremurile atat de grele prin care trecem.

Parohia Ortodoxă Ciumernic a desfășurat activități în scop filantropic în valoare de 1635 lei, bani cu care a ajutat o famile greu încercată din localitate.

Parohia Ortodoxă Română Sfântu Gheorghe II, din mila lui Dumnezeu, a venit în sprijinul familiei Vereguț Constantin, din Sfântu Gheorghe, cu un ajutor financiar de 1.100 lei, spre a-i fi de folos în tratamentul destul de costisitor (5000 lei / lună, la o clinică din Brașov), necesar copilului lor de numai 2 ani și jumătate, care are diagnosticul de retard neuro-psihomotor (cu drenaj chistoperitonial). S-a achiziționat un carucior cu roți unui bolnav cu semipareză cu titlu de împrumut, ulterior să poată fi folosit și de alte persoane in nevoie. Costul a fost de 375 lei.

Sâmbătă 13 martie 2021, un grup de tineri ai Parohiilor Ortodoxe Române Sfântu Gheorghe II si VI, membri ai Asociației Tinerilor Ortodocși Sfântu Gheorghe, aflați într-un pelerinaj la sfintele mănăstiri din Mitropolia Ardealului și Arhiepiscopia Bucureștilor, au adus o rază de speranță unui suflet aflat în grea suferință, Demeter Gianina-Ioana din localitatea Ozun, diagnosticată cu mielită transversă, fiind internată împreună cu mama sa, la Centrul de Recuperare ,,Nicolae Robănescu” din București, oferindu-le cele necesare pe timpul internării lor. Marti, 16 martie 2021, Asociatia Tinerilor Ortodocși Sfântu Gheorghe în colaborare cu Parohia Ortodoxă Română Sfântu Gheorghe II, a adus o mângâiere celor aflați în suferință, internați în Spitalul de Urgență ,,Fogolyan Kristof” din municipiul Sfântu Gheorghe. Prin intermediul părintelui Lucian Pozna, preotul ortodox al spitalului, s-au distribuit câteva produse necesare bolnavilor de la Secția de Neurologie, pampers, respectiv Pediatrie, fructe și dulciuri, căutând asfel să împlinim cuvântul lui Dumnezeu din Evanghelie. În acest demers au avut parte și de susținerea preotului paroh al Parohiilor Ozun și Lisnău.

Odată cu intrarea în Postul Mare al Sfintelor Paști, Catedrala Ortodoxa-Paraclis Episcopal, din Municipiul Sfântu Gheorghe a inițiat un program de identificare a familiilor cu copii de varsta școlară si prescolara, cu posibilități materiale reduse. Acestia au fost sprijiniți, prin implicarea preoților parohi ai Parohiilor Sfântu Gheorghe 1, 5 și 7, cu alimente și rechizite școlare, împreunând astfel rugăciunea din Sfânta Biserica, cu fapta cea bună.

S-au luat în atenție câteva cazuri sociale de persoane aflate în dificultati materiale. Astfel, s-a asigurat plata integrala a C.A.S-ului pentru un an întreg, doamnei Doina Dobre, care bolnava fiind, internata în Spitalul Județean din Sfântu Gheorghe se afla în imposibilitate de a-și plati spitalizarea. S-a asigurat pentru 4 luni de zile medicația pentru o credinciosă din oraș cu o situație materială precară și cu un trai de viață sub limita demnității umane. Acesteia i s-a oferit periodic și câte o masă caldă  (fie prin intermediul unei firme de caterig, fie la domiciliul preotului) dar și alimente și îmbrăcăminte necesare tariului zilnic al acesteia. În fiecare zi de sâmbătă, pe tot parcursul anului, prin purtarea de grijă și inițiativa celor 3 preoți parohi, după slujba Parastasului pentru cei adormiți oficiat la Paraclisul de iarnă de la demisolul Bisericii, sunt sprijiniți în medie un număr de 20-30 de credincioși cu posibilități materiale reduse, prin dragostea credincioșilor care vin spre a-și pomenii rudele adormite și care pun în practică astfel virtutea milostenie și a dragostei frățești pentru cei aflați în impas și nevoie. S-au asigurat, apoi, servicii de asistenta sociala pentru domnul Constantin Barbuceanu cu probleme locomotorii pe o perioada de doi ani, constând în hrană, medicamente, curațenie.

În data de 14 februarie, cu prilejul sărbătoririi  Zilei Internaționale a Cărții Dăruite, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei, Centrul Eclezistic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”, împreună cu Centrul European de Studii Covasna-Harghita, cu sprijinul Asociaţiei Învăţătorilor Harghiteni-preşedinte prof. Elena Mândru – au dăruit peste 350 de cărţi Casei de Copii „Sf. Iosif” din Odorheiu Secuiesc şi Liceului „Sfântu Nicolae” din Gheorgheni. Delegația din Sfântu Gheorghe a fost condusă de reprezentantul celor 3 Parohii arondate Catedralei, preotul Ioan Marin. Totodată, câteva zeci de CD-uri cu povești, dăruite de angajații Centrului Militar Județean Covasna, au fost dăruite celor două instituții harghitene.

Parohul bisericii Sfânta Cuvioasă Parascheva, din satul Păpăuți a  demarat o colectă cu caracter social –medical, având ca scop ajutorarea unei familii, cu un copil de 9 luni cu grave probleme oftamologice ce au necesitat intervenția chirurgicală de specialitate la o clinică din Belgia și totodată pregătirea preoperatorie și recuperare după operație. Au răspuns cu dragoste apelului umanitar solicitat atât credincioșii parohiei, cât și credincioși din județ, dar și din țară, colectându-se suma de 12 700 lei bani necesari pentru operație și toate cele necesare pentru a se putea face această operație.

 

Activitatăți cu ocazia „Lunii pentru viață-2021” din cuprinsul Protopopiatului Sfântu Gheorghe

În contextul activității „Luna pentru viață” a anului 2021, derulate în cadrul și la inițiativa Patriarhiei Române, la nivelul Protoieriei Ortodoxe Române Sfântu Gheorghe, din încredințarea și cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, majoritatea Parohiilor constituante ale Protopopiatului, au susținut câte o Cateheză cu prilejul Praznicului Bunei Vestiri, în acord cu tema catehetică propusă, după cum urmează:

În parohia Ariușd, a fost susținută Cateheza intitulată „Praznicul Bunei Vestiri-sărbătoarea vieții”, pentru un număr de 30 de credincioși. După cum a mărturisit părintele paroh: „Praznicul Bunei-Vestiri, praznicul bucuriei, cand Dumnezeu cere Preacuratei sa primeasca a fi mama a Celui mai mare binefacator al lumii, Imparatul Imparatilor, lui Dumnezeu facut om.”. Asumarea de catre Maica Domnului  a maternitatii mai presus de fire, prin lucrarea Duhului Sfant cheama si familia crestina, tot prin lucrarea Duhului Sfant, in Taina Cununiei”.

  • În parohia Baraolt, în ziua de Sărbătoarea Bunei-Vestiri, după Dumnezeiasca Liturghie, s-a susținut Cateheza cu titlul „Importanța vieții ca dar. Tinerii și Biserica”. Ca auditoriu al catehezei, au fost prezenți, un număr de 8 credincioși, după cum a mărturisit preotul paroh.
  • Parohul parohiei Belin, a susținut în aceeași zi cateheza „Dreptul la viata, drept fundamental al fiintei umane”. Din textul acesteia reținem: „Darul divin al vietii este fundamentul tuturor posibilitatilor omului, caci fara a trai, fara a munci, fara a fi folositor societatii, omul nu s-ar bucura de tot ceea ce-i ofera frumos viata, de rezultatele muncii sale, pe de o parte, nici n-ar putea sa creada, ….”. Au fost prezenți 12 credincioși.
  •  În parohia Chichiș, a fost propusă de către preotul paroh, cataheza „Viața și familia-un dar divin cu un scop sublim”, în fața unui auditoriu de 20 de credibncioși. Acesta ne-a mărturisit următoarele, ca sinteză a catehezei susținute: „O bună educaţie trebuie să fie fundamentată pe valorile solide ale societăţii în care trăim, dar mai ales pe învăţăturile Bisericii noastre. Mai ales în această perioada de pandemie greu încercată atât pentru societatea în care trăim cât și pentru Biserică și mai ales pentru fiecare familie în parte, trebuie intesificată această educație și atenție asupra copiilor noștri!”.
  • În data de 25 martie, după slujba Praznicului Bunei Vestiri, la parohia Covasna Voinești, în Biserica cu hramul ,,Înălțarea Domnului”, a fost susținută cateheza despre importanța vieții ca dar al lui Dumnezeu și ocrotirea ei în sânul familiei, cu titlul „Viața, dar al lui Dumnezeu. Ocrotirea ei în sânul familiei”. Parohul ne-a raporatat: „Au participat un număr de 60 credincioși. Prin intermediul acestei cateheze am specificat ce este viața din punct de vedere creștin. Am subliniat faptul că, familia din zilele noastre se confruntă cu grave probleme: adulter, divorț, avort, abandonul copiilor , dăunătoare pentru societate și viața morală a creștinilor”.
  • Parohul Bisericii de la Valea Dobârlău, a vorbit așa cum reiese din cadrul catehezei pe care a susținut-o: „Pricina atâtor rele din întreaga lume este rătăcirea noastră de la credința, nu Dumnezeu care ne-a dat viața, ci îndepărtarea noastră de la rânduiala firii, neglijarea instituției sfinte a familiei, nerecunoștința și nemulțumirea față de dătătorul de viață”. Numărul credincioșilor participanți la Sfânta Liturghie, și implicit la cateheza din ziua Praznicului, a fost de 14 enoriași.
  • În parohia Hăghig, preotul paroh, a susținut cataheza intitulată: „Viața, cel mai frumos dar dat de Bunul Dumnezeu omului”, cu referire și prin exegeza textului biblic: „Lăsați copiii să vină la mine! (Luca 18, 16-17)”, în fața unui auditoriu de 18 credincioși.
  • Preotul Gurzău Emilian, de la parohia Lisnău a susținut după Taina Sfântului Maslu de obște săvârșit în ziua de Buna Vestire, în prezența a 30 de credincioși, cateheza „Rolul familiei in societate, darul vietii”.
  • În cadrul Sf. Liturghii oficiată în ziua de 25.03.2021, cu ocazia prăznuirii Bunei Vestiri în Biserica parohiei Păpăuți, în cadrul cuvântul de învățătură rostit la finalul slujbei, parohul, a adus la cunoștință credincioșilor însemnătatea și frumusețea acestei sărbători prin care Dumnezeu și-a arătat dragostea față de creația Sa supremă ”omul” , prin cateheza propusă, intitulată „Buna vestire în lume”.
  • La Catedrala-Paraclis Episcopal, cu parohiile arondate acesteia, Sfântu Gheorghe 1, 5 și 7 din municipiul omonim, după săvârșirea Dumnezeieștii Liturghii din ziua Praznicului Bunei Vestiri, unul dintre cei trei parohi, și anume părintele Flavius Farcaș, a rostit un cuvânt de învățătură concretizat într-o cateheză cu titlul „Buna Vestire – Dar de viață pentru omenire”; privitoare la darul vieții făcut de Dumnezeu oamenilor și despre sublima binecuvântare a femeilor, aceea de a deveni mame. Totodată părintele, a amintit despre tragismul păcatului avortului care e tot mai prezent în societatea secularizată actuală, și a îndemnat la responsabilizarea părinților spre a-și dori și naște copii. La finalul prezentării, cei 110 credincioși prezenți, au primit binecuvântarea  preoților slujitori.
  • În Biserica ,,Sfântul Mare Mucenic Gheorghe-vechi”, deservită de parohiile Sfântu Gheorghe 2 și 6, cu ocazia praznicului Buneivestiri, după săvârșirea Sfintei Liturghii, așa cum susține unul dintre parohii acestei Biserici: „am susținut o cateheză referitoare la darul vieții, la susținerea ideii că aceasta trebuie ocrotită și apărată încă de la zămislirea pruncilor, iar aceasta se poate face cel mai bine în cadrul unei familii creștine. Au participat un număr de 50 credincioși. Seara, după Pavecernița Mare, am săvârșit Acatistul Bunei vestiri împreună cu părintele Ioan Olaru, de la Parohia Mărcuș, acesta fiind invitat să susțină o conferință, în cadrul „Întâlnirilor Duhovnicești” organizate de Asociația Tinerilor Ortodocși Sfântu Gheorghe, intitulată ,,Lăsați copiii să vină la Mine”. Au participat un număr de 20 persoane.
  •  După Sfânta Liturghie a Darurilor înainte Sfinţite şi săvârşirea Acatistului Bunei Vestiri, la Biserica cu hramul Praznicului în discuție, unul dintre păstorii duhovnicești ai parohiilor Sfântu Gheorghe 3 și 4 aparținătoare Bisericii, a susţinut Cateheza „Familia creștină – Binecuvântarea iubirii și darul cel mare al vieții”, în prezența a 35 de credincioși.
  • În contextul praznicului Bunei Vestiri, ziua de 24 martie (ajunul Praznicului) a fost marcată la Spitalul de Recuperare Cardiovasculară din orașul Covasna atât din punct de vedere liturgic cât și din punct de vedere misionar și duhovnicesc. Astfel, preotul misionar de caritate al Spitalului, a săvârșit în după-amiaza zilei, programul liturgic specific acestei zile, după cum urmează: Vecernia Mare a praznicului unită cu Liturghia Darurilor mai înainte sfințite, Pavecernița mare unită cu Litia și Utrenia. La finalul slujbelor a fost susținută cateheza cu titlul: „Maica Domnului – Maica Vieții”. În ziua de 25 martie, programul liturgic a debutat cu slujba Canonului și a Acatistului Bunei Vestiri, urmată Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur unită cu Vecernia zilei de 26, după îndrumările tipiconale. La finalul Sfintei Liturghii a fost susținută predica tematică a praznicului, cu sublinierea virtuții capitale care a făcut-o pe Fecioara Maria să devină Maica Cuvântului lui Dumnezeu – Smerenia.
  •  În parohia Târgu Secuiesc 1, la inițiativa parohului, părintele, a fost prezentată cateheza „Familia creștinului – izvor de viață pentru societate”. Principalele idei surprinse în cadrul aceste lucrări catehetice sunt: familia creștină este așezământ divin întemeiat prin Taina Sfintei Cununii, având ca scop nașterea, creșterea și educarea copiilor, ajutorarea reciprocă a soților, ferirea de păcat și desăvârșirea personalității. Auditoriul an fost format din 15 credincioși.
  • Sărbatoarea Bunei-Vestiri este in fiecare an un prilej special pentru a exprima mesajele Pro-Viata, rugandu-l pe Dumnezeu si pe Maica Domnului sa-i ajute pe oameni sa constientizeze valoarea acesteia. Cu aceasta ocazie dupa slujbă, în Biserica parohiei Târgu Secuiesc 2, preotul paroh a transmis un mesaj in care a exprimat ideea ca viata este Darul cel mai de pret pe care ni l-a daruit Bunul Dumnezeu, iar locul ideal pentru a o proteja nu poate fi decat Familia. Totodată părintele a mai adus în atenția celor aproximativ 20 de credincioși prezenți, prin cateheza cu titlul „Viața ca dar al lui Dumnezeu” următoarele: „vremea de astăzi ne arată tot mai clar cât este de nesigură viața pe pământ
  • În cadrul Sfintei Liturghii din data de 25 martie, în Biserica parohială de la Iarăș s-a desfasurat cateheza cu tema „Importanța vieții ca dar a lui Dumnezeu și ocrotirea ei in sânul familiei”, adresată unui auditoriu de 16 persoane. S-au punctat câteva aspecte: numarul ridicat de avorturi făcute în ultimii 30 de ani și consecințele sau impactul asupra societății pe toate planurile: spirituale, moral-economice și culturale; lipsa de informare asupra consecintelor unui avort pe plan spiritual, duhovnicesc; viitorul sumbru al societatii in contextul numarului crescut de avorturi.
  • În Duminica din data de 21 martie 2021, la Parohia Covasna-Stațiune preotul paroh a susținut cateheza intitulată „Darul vieții în Stațiunea Covasna” pe tema vieții ca dar al lui Dumnezeu, în fața a 20 de credincioși, punctând următoarele idei: „Viața este creată și susținută de Dumnezeu; Izvorul vieții din iubirea Sa pe care dorește să o împărtășească din belșug; Fiecare om își datorează existența relației de comuniune și iubire a părinților săi (mama și tatăl).

Sectorul Social Filantropic