Rostul oricărui demers lumesc devine pal în fața dorinței spirituale de a crește ancorat într-o formare dreaptă. Acest lucru nu se poate realiza însă decât privind la icoana Mântuitorului ce se transformă în oglindă pentru tot cel Ce-L caută. Iată că prilejul deosebit al legăturii formate între două Eparhii „surori” prin personalitatea istorico-religioasă marcantă a Primului Patriarh Miron Cristea, a dat naștere la noi forme de valorizare a tineretului și tinereții.

           Astfel, în perioada 25-30 iulie 2016, în localitatea Coronini, Protopopiatul Moldova Nouă, din Episcopia Caransebeșului, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a avut loc Tabăra Școala de Vară– „Credința altfel”, sub genericul „Întărim caractere”, la care, sub binecuvântarea Preasfințitului Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, o delegație a Eparhiei Covasnei și Harghitei, formată din opt tineri și doi Voluntari în persona Pr. Pavel Suciu, Coordonatorul Centrului de Tineret al Parohiei Livezi-Ciuc, și Pr. Panciu Laurențiu, Inspector eparhial pentru Cateheză și Tineret, s-au bucurat de un program bine definit menit sporirii și motivării duhovnicești.

„Grija pentru generația tânără reprezintă punctul central al pastorației noastre, cu vizibile accente sociale, deoarece prin astfel de acțiuni putem oferi o soluție viabilă la tentațiile timpurilor pe care le trăim tinerilor noștrii”.(Pr.Pavel Suciu)

Inspectorul pentru activitățile cu tinerii la nivel eparhial a arătat deasemenea necesitatea și importanța pe care o are tineretul pentru continuitatea și tradiția bimilenară a Sfintei noastre Biserici: „Nevoia de a ne implica tot mai mult în proiecte de acest fel reprezintă și va reprezenta caracterul experiativ al Sectorului care se ocupă de activitățile desfășurate cu generația tânără de la nivelul Eparhiei noastre. Nădăjduim ca ecoul acestor tabere și a jertfei volunarilor celor două Episcopii să răsune cu glas hotărât în formarea intelectuală și morală a tinerilor beneficiari, iar factorul motivațional să descrie tăria caracterului dobândit ca urmare a participării la acest eveniment.

Pe lângă formarea duhovnicească care a reprezentat temelia întregii Tabere, plusul l-a reprezentat prezența unor importante personalități ale vieții social-religioase ale zonei Banatului: Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului Preacuviosul Părinte Teofan, duhovnicul Mănăstirii Nera, Maestrul Sabin Păuța, recunoscut compozitor, doctor în muzică și profesor universitar, monahul Moise de la Mănăstirea Oașa, Prof. univ. dr. Lavinia Popp, Facultatea de Asistență Socială din Reșița, Cristina Buliga din Olanda, psiholog, Cornelia Dunăreanu, om de televiziune – Banat TV, Dr. Liubița Raichici, director executiv al Direcţiei pentru Cultură din Caraș-Severin, precum și cantautorul Cristi Buică.

Activitățile desfășurate au vizat atât viața bisericească, căt și cea laică, împletindu-se într-un frumos buchet al tinereții.”(Pr.Panciu Laurențiu)

Mărturii ale beneficiarilor:

„Niciodată nu am mai simţit o apropiere la fel de puternică de Dumnezeu şi o dorinţă mai aprinsă de a-L cunoaşte, aşa cum am simţit în această săptămână aici, ceea ce m-a determinat să îmi doresc să vin şi în următorii ani în aceste locuri… Iubire, prietenie si autocunoastere sunt cele 3 cuvinte care descriu cel mai bine Scoala de vara „Credinta altfel, intarim caractere”. Pentru mine a fost cea mai frumoasa experienta deorece am reusit sa cunosc oameni noi care mi-au deschis ochii si m-au ajutat sa inteleg mai bine viata pe care o traiesc. Deasemena, am simtit o apropiere mult mai puternica fata de Dumnezeu, care m-a bucurat mult. Cel mai mult in aceasta Scoala de vara mi-au placut serile tematice, care ne-au apropiat mai mult. În concluzie, Școala de Vară „Credința altfel, întărim caractere” este un mod în care tinerii reusesc sa se apropie de Dumnezeu si sa se cunoasca intre ei.”.

(Claudiu Suciu, 15 ani, Miercurea Ciuc–Harghita).
„Mă bucură faptul că am participat la această şcoală de vară de la Coronini. Cred că această tabără are rolul de a ne face să înţelegem credinţa altfel, dar mai ales să Îl cunoaştem pe Dumnezeu cu mintea şi în special cu inima şi să putem descoperi drumul corect pe care trebuie să mergem în viaţă”. (Andrei Suciu, 17 ani, Livezi – Harghita).

Ziua de vineri a reprezentat momentul comuniunii reale cu Dumnezeu prin primirea Tainei Spovedaniei și a Sfintei Cuminecături de beneficiari în cadrul Liturghiei festive slujite la Sfânta Mănăstire Gornea.

Festivitatea de premiere din ziua de sâmbătă a smuls multe zâmbete, dar și lacrimi de despărțire, îmbrățișările fiind forma văzută a trăirilor lăuntice ce au dezvoltat noi prietenii în Hristos de-a lungul acestei șederi.

Punctul central al întregii festivități l-a reprezentat trecerea sub un ropot de aplauze a însemnelor de „Voluntar Șef”, anume tricolul și fluierul, din partea Organizatorilor, unui tânăr din delegația Episcopiei Covasnei și Harghitei, Suciu Andrei.

Mulțumim organizatorilor, partenerilor, voluntarilor, beneficiarilor, precum și tuturor ostenitorilor care au lucrat cu timp și fără timp pentru buna desfășurare a activităților.

A consemnat Pr.drd.Panciu Laurențiu- Gabriel,

Inspector eparhial- departamentul cateheză și tineret.

Pentru mai multe informații: http://www.episcopiacaransebesului.ro/stiri/tineri-ortodoc%C8%99i-in-comuniune-la-coronini-2650.html