La Centrul Eparhial din municipiul Miercurea-Ciuc, sub preşedinţia Preasfinţitului Părinte Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei, s-a desfăşurat sâmbătă, 16 ianuarie 2021, şedinţa anuală de lucru a Adunării Eparhiale a Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei.
Evenimentul a fost precedat de Sfânta Liturghie Arhierească oficiată în Catedarala Episcopală cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului şi Sfântul Ierarh Nicolae” de către Preasfinţitul Părinte Andrei împreună cu Preacuvioșii Părinți Stareți, membrii Permanenţei Consiliului Eparhial, Preacucernicii Părinţi Protopopi şi membrii clerici ai Adunării Eparhiale, la care au asistat membrii mireni ai acestui organ deliberativ al Eparhiei, alături de credincioşi din municipiul Miercurea Ciuc.
Cu binecuvântarea Ierarhului, Preacucernicul Pr. Bijec Eugen Teodor, consilier eparhial, a rostit un cuvânt de învățătură intitulat: Valoarea timpului și importanța muncii omului – perspective duhovnicești.
În continuare, în Sala de Ședinţe „Miron Patriarhul” a Centrului Eparhial s-au derulat lucrările ședinței Adunării Eparhiale. În deschidere, Preasfințitul Părinte Andrei a adresat tuturor celor prezenți un cuvânt intitulat „Valoarea sufletului și locurile de veci”.
A urmat citirea rapoartelor pe sectoare, care au reflectat complexitatea activităţilor desfăşurate în cadrul Eparhiei noastre în anul care a trecut, an cu multiple provocări datorate pandemiei de COVID 19.
Plenul Adunării Eparhiale a luat act de amploarea lucrărilor așezămintelor monahale, unităților parohiale, protopopești și de la Centrul Eparhial, de activităţile culturale, misionare, administrativ-gospodărești, programele social-filantropice și proiectele educative cu tinerii desfăşurate în anul 2020.
După ce rapoartele citite au fost aprobate de către Plenul Adunarii Eparhiale, au urmat căteva luări de cuvânt în care s-au evidențiat Dl. Ion Proca – Prefectul Județului Harghita, Dl. Mircea Iordan – Inspectorul șef al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Harghita, Dl. Cristinel Glodeanu – Inspector General adjunct al ISJ Harghita, Preacuviosul Părinte Arhimandrit Emilian Telcean – starețul Sfintei Mănăstiri Toplița, PC Pr. Florin Tohănean – Protopopul Protopopiatului Buzăul Transilvan, PC Pr. Dumitru Apostol – Protopopul Protopopiatului Călimani, PC. Pr. Milu Iustin – șef Complex Hotelier Bradul-Covasna, PC Pr. Gligore Vizoli – fost Protopop al Protopopiatului Miercurea Ciuc în perioada 2006-2014, Dl. Teodor Constantin Dobrean de la Parohia Gheorghieni II (consilier județean), Dl. Raul Urdă – Primarul Orașului Întorsura Buzăului și Dl. Nicolae Roman de la Parohia Mărtănuș.
În toate aceste luări de cuvânt au fost apreciate realizările Episcopiei, buna legătură instituțională între Biserică și instituțiile de stat locale și județene în Covasna și Harghita, coeziunea factorilor decizionali ai societății civile din zonă cu Centrul Eparhial și cu unitățile ecleziale în vederea bunei desfășurări a vieții bisericești în Eparhia noastră în contextul marcat de actuala pandemie și s-au adresat mulțumiri Chiriarhului și colaboratorilor din fiecare sector de activitate pentru implicarea în derularea proiectelor amintite în rapoartele prezentate.
În privința propunerilor de viitor s-a avut în vedere continuarea proiectelor pastoral-misionare, administrativ-gospodărești, culturale și sociale existente.
Ținând cont de proclamarea de către Sfântul Sinod a anului 2021 ca „Anul omagial al pastorației românilor din afara României și Anul comemorativ al celor adormiți în Domnul; valoarea liturgică și culturală a cimitirelor în Patriarhia Română” s-a adoptat hotărârea identificării la nivelul Centrului Eparhial și al protopopiatelor a unor măsuri de dinamizare a pastorației familiilor afectate de plecarea unor membrii din sânul acestora în afara granițelor țării. De asemenea, înscrierea patrimoniului sacru, reprezentat de cimitirele în care își dorm somnul de veci înaintașii noștri și bunii credincioși care ne-au lăsat drept moștenire credința cea dreaptă în Dumnezeu și iubirea de neam românesc, într-un program liturgic, duhovnicesc și cultural de restituire a memoriei acestora prin acțiuni concrete de punere în valoare a vieții și personalității celor mai vrednici dintre ei și a unor măsuri unitare de îngrijire a mormintelor ca parte indispensabilă a cultului nostru ortodox, mai ales în parohiile misionare din mediul rural cu o rată mare a depopulării respectivelor comunități euharistice.
În încheiere, Ierarhul a adresat mulţumiri membrilor aparatului administrativ de la Centrul Eparhial și protopopiate, cinului monahal și clerului din parohii, membrilor Adunării Eparhiale, Secretariatului de Stat pentru Culte, Secretariatului General al Guvernului României pentru proiectele finanțate, Prefecturilor, Consiliilor Judeţene și Consiliilor locale din județele Covasna și Harghita, precum și tuturor celor care au sprijinit lucrarea Episcopiei Covasnei și Harghitei în decursul anului 2020.
Mulțumim Bunului Dumnezeu pentru binecuvântarea, ajutorul și purtatea de grijă prin care s-au realizat toate aceste lucrări ale Sfintei noastre Biserici strămoșești.
Slavă lui Dumnezeu pentru toate!