Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei a săvârșit cu ocazia sărbătoririi Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul României, Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopala „Sfântul Ierarh Nicolae și Acoperământul Maicii Domnului” din Miercurea Ciuc, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
În predica rostită la Catedrala Episcopală Preasfinția Sa a spus: „Sfântul Apostol Andrei a fost un misionar prin excelență. Ucenic al Sfântului Ioan Botezătorul, a doua zi după botezul Domnului a fost primul chemat la apostolat – protoclitos. Primul lui dor a fost să-i spună fratelui Petru: „Am găsit pe Mesia care se tâlcuiește Hristos” (Ioan 1; 41). Cei doi frați Petru și Andrei au fost fii lui Iona, pescarul din Betsaida Galileii, nordul Țării Sfinte. Numele Sfântul Apostol Andrei este pomenit de două ori la înmulțirea pâinilor și la învierea lui Lazăr din morți. A fost martor la minunile Domnului Hristos. După Înălțarea Domnului la ceruri i-a căzut sorțul să propovăduiască la gurile Dunării în Sciția Minor. Întâi a încreștinat Armenia, Iviria, Sciția Mare – Ucraina de astăzi, Crimeea în sudul Basarabiei și Dobrogea de astăzi. A plecat apoi în Tracia, Bulgaria, Macedonia, Peloponez apoi în Insula Patra din Grecia unde ighemonul a dat poruncă să fie răstignit pe o cruce în formă de X în timpul Împăratului Nero. Noi românii avem origine apostolică, pentru că în secolul I după Hristos a fost slujită prima Sfântă Liturghie pe pământ românesc, în peștera care îi poartă numele din localitatea Ion Corvin din județul Constanța.”
„Sfântul Ierarh Andrei Șaguna a păstorit în Ardeal, iar apostolatul lui a avut realizări deosebite. A fost episcop între anii 1848 – 1864 apoi mitropolit între anii 1864 – 1873 în scaunul vlădicesc de la Sibiu. A păstorit în vremuri grele când trebuia afirmată identitatea și ridicată demnitatea românilor ardeleni. A îmbinat munca cu evlavia, înțelepciunea cu credința puternică și cu o cultură vastă și solidă. El rămâne o pildă pentru neamul românesc. A fost un om sobru, un om smerit, al echilibrului și al păcii, un bun predicator, cărturar, un om foarte disciplinat și bine organizat. A lăsat în testamentul său să fie înmormântat la Rășinari, iar mormântul lui să fie lângă Biserica „Sfânta Treime”. Slujba înmormântării să fie săvârșită de un singur preot fără predică”.
Răspunsurile la strană au fost date de către Corala „Pocrov” a Catedralei Episcopale.
La sfârșitul Sfintei Liturghii, Părintele Consilier Bisericesc Teodor Bijec a rostit un cuvânt de felicitare la ziua onomastică a Preasfinției Sale.