În perioada ianuarie-martie 2020, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Andrei s-au desfășurat activități filantropice în majoritatea parohiilor, dedicate persoanelor vulneravile, vârstnice, copiilor, familiilor mono-parentale.

Ținând cont de o problemă cu care ne confruntăm cu toții în ultima perioadă – aceea a apariției epidemiei de coronavirus (COVID-19), inevitabil o serie de restricții s-au ivit în viața noastră socială, filantropică dar și religioasă. Astfel, multe din activitățile cu care am fost obișnuiți prin ritmul deprins în viața de zi cu zi, au fost sistate, amânate sau anulate.

Dacă până astăzi în mai multe din parohiile noastre se desfășurau diferite activități social-filantropice – vizite și rugăciuni săvârșite în spitale, azile de bătrâni, case de copiii, activități cu copiii în centre de zi apartinand parohiilor, oferirea unei mese calde mai multor persoane nevoiașe (copii sau bătrăni)- astăzi, ne vedem în situația de a regândi toată această modalitate de ajutorare a semenilor, adaptându-ne misiunea la noile cerințe ale vieții sociale.

În această situație se regăsesc și unii dintre credincioșilor din parohiile noastre, ajutați totuși de oameni de bine, care iubesc pe aproapele lor. Preoții noștri răspund solicitărilor venite de la cei aflați zilele acestea în astfel de încercări prin oferirea sprijinului religios necesar, precum și în aprovizionarea cu produsele necesare de hrană, apă, precum și cele necesare traiului zilnic.

Pe lângă o serie de măsuri religioase menite să întărească viața duhovnicească – (slujirea preoților conform noilor dispoziții în vreme de epidemie, citirea Acatistului Acoperământul Maicii Domnului și Bucuria tuturor celor necajiți, cererile speciale din cadrul slujbelor, rugăciunea specială pentru încetarea epidemiei, clopotele bisericilor care vor bate timp de 5 minute in fiecare zi la orele 12 pentru a indemna credincioșii la rugăciune pentru tămăduirea celor bolnavi și spre întărirea și ocrotirea ostenitorilot din sistemul medical și ca marcare a timpului liturgic de comuniune în rugăciune), Preasfințitul Părinte Andrei îndeamnă preoții slujitori ai sfintelor altare să fie alături de toți cei în suferință.

Pentru a fi alături de cât mai multe persoane izolate sau aflate în carantină, Biserica a pus la dispoziție Linia telefonică gratuită 0800.672.027 accesibilă 24 de ore din 24 ( serviciu oferit de către Arhiepiscopia Iaşilor pentru credincioşii care au nevoie de suport duhovnicesc în aceasta perioadă. La celălat capăt al firului se va afla permanent un preot. Se oferă şi susținere materială celor puși în dificultate de situația de criză pe care o traversăm.), la care și Episcopia noastră a delegat un preot pentru sprijinul material a credincioșilor eparhiei care apelează la acest serviciu.

În cadrul eparhiei noastre sunt ajutati prin voluntari cu  produse alimentare credincioșii din Parohia Întorsura Buzăului (care până de curând oferea și masa caldă persoanelor nevoiașe; în prezent aceasta, prin intermediul voluntarilor își va continua activitatea misionar-socială, ajutând la domiciliu și pe cei aflați în izolare sau în carantină).

În parohiile Araci și Vâlcele se desfășoară ample activități filantropice având ca beneficiari persoanele vârstnice, familiile numeroase, cu produse alimentare de bază si lemne pentru foc,materiale igienico-sanitare, iar de curând întrucât au apărut cazuri de îmbolnăviri cu coronavirus, parohiile au implementat programul „Pâinea noastră cea de toate zilele…” prin care se distribuie pâine (magazinele alimentare și-au încetat momentan activitatea ca urmare a situației prezente).

În cursul lunii martie, Parohia Sângeroasa-Tulgheș împreună cu Școala Gimnazială Tulgheș  au colectat materiale de igienă personală care ulterior au fost distribuite persoanelor în vârstă de pe raza comunei Tulgheș.

Parohiile Toplița II și VI au sprijinit cu alimente Centrul de Plasament Toplița așa cum periodic se întâmplă, dar și familiile numeroase cu persoane vulnerabile.

Parohia Platonești a sprijinit două femei văduve cu lemne de foc necesare pe anotimpul rece.

Parohia Bălan a desfășurat diferite activități educative și recreative în cadrul Centrului de Ziprin programul ”Balance for Children” sustinute de cadrele școlare de la Scoala Gimnazială ”Geo Bogza” ca voluntari, și sprijinite financiar prin oameni de bine, unde 20 de copii servesc masă caldă săptămânal în regim catering. În această perioadă de mare încercare peste țară noastră și nu numai, activitățile centrului au fost sistate de pe urma restrictiilor, iar bugetul programului e direcționat spre cei aflați în izolare-carantinare și a persoanelor vârstnice care nu se pot aproviziona.

Cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii, în mai multe din parohiile noastre dar și la persoanele instituționalizate de la ”Centrul de Îngrijire și Asistență-Gheorgheni” ca simbol al recunoașterii valorilor, au fost dăruite tuturor doamnelor flori și  diferite daruri ce constau în articole de îmbrăcăminte.

 

Sectorul Social Filantropic

Pr. Cristian Cristinoi