În Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei a săvârșit Sfânta Liturghie la Paraclisul Episcopal „Sfinții Apostoli Petru, Pavel și Andrei” din Miercurea Ciuc.
În cuvântul de învățătură ierarhul a spus credincioșilor: „În fiecare an în Duminica Izgonirii lui Adam din Rai reînnoim istoria plângerii omenirii. Istoria omenirii se consumă între Adam și cei mântuiți din neamul său la sfârșitul veacurilor. Dumnezeu l-a creat pe om ca o încununare a creației pentru a fi fericit, l-a pus stăpân în grădina Edenului ca să lucreze și s-o păzească. O singură poruncă i-a dat lui Adam: „Din pomul cunoștinței binelui și răului să nu mănânci, căci în ziua în care vei mânca din el vei muri negreșit” (Facere 2, 17). Când i-a dat această poruncă, Eva nu era creată, a creat-o din trupul lui Adam ca să fie egală cu el. Fructul era plăcut la vedere, era dorit de ei. Lăcomia l-a dus pe Adam la păcat, ascultând de Eva și Eva de șarpe. Neascultarea și mândria l-a făcut pe Adam să fie înșelat de simbolul diavolului care este șarpele. La întrebarea: Adam unde ești? Adam a răspuns: Am auzit glasul Tău și m-am temut căci sunt gol și m-am ascuns. S-a ascuns de rușine și de frică, lașitatea i-a alungat din rai. Dacă s-ar fi smerit și daca s-ar fi umilit cerându-și iertare, Dumnezeu l-ar fi iertat. Adam îi răspunde Tatălui: Femeia pe care mi-ai dat-o să fie cu mine, aceea mi-a dat din pom și am mâncat, iar femeia a zis: Șarpele m-a amăgit și eu am mâncat. Din pricina ta Adam, blestemat va fi pământul, tu să te ostenești să lucrezi pământul și să te hrănești din el, iar femeii i-a zis: Voi înmulți necazurile tale mai ales în vremea sarcinii tale, în dureri vei naște copii, iar bărbatul te va stăpâni, iar șarpelui i-a zis: Blestemat să fii dintre toate animalele și între toate fiarele câmpului, pe pântecele tău să te târăști și țărână să mănânci în toate zilele vieții tale. Dacă Adam s-ar fi pocăit și smerit Dumnezeu nu l-ar fi pus lângă poarta Raiului ci l-ar fi lăsat acolo unde l-a așezat întâi. În această perioadă a postului mare să alungăm de la noi lăcomia pântecelui și a păcatului, neascultarea, iar mândria să o înlocuim cu smerenie, cu umilință și cu dreaptă socoteală. Postind și rugându-ne să căutăm să înmulțim faptele bune prin pocăință și prin împărtășirea cu Sfintele Taine”.
La ceasul Vecerniei, în Catedrala Episcopală din Miercurea Ciuc, Preasfinția Sa a citit rugăciunile de iertare a păcatelor și rugăciunea de intrare în Postul Mare. Preoții slujitori, viețuitorii Sfintei Mănăstiri de la Centrul Eparhial și credincioșii prezenți au fost binecuvântați și și-au cerut iertare unii de la alții.