La hramul istoric al Catedralei Episcopale, Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei împreună cu soborul de preoți și diaconi au slujit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Episcopală din Miercurea Ciuc.
Preasfinția Sa în cuvântul de învățătură a spus credincioșilor: „Aureola Sfântului Ierarh Nicolae ni-l arată blând și bun care privește cu dragoste din icoana sa așa cum îl descrie poetul Octavian Goga în poezia Pace: „Blând zâmbește din icoană Cuviosul Niculaie!”. Se naște în anul 270 în Patara Lichiei, sud-vestul Turciei de astăzi. Singurul copil al evlavioșilor creștin Teofan și Nona. De mic este ucenic al unchiului Nicolae, episcop în Patara Lichiei. La hirotonit preot, apoi episcop, participă la Sinodul I Ecumenic de la Niceea 325 înfruntându-l pe Arie încăpățânatul. Împărații păgâni Dioclețian și Maximilian, persecutori ai creștinismului l-au aruncat în închisoare de unde a fost eliberat de Constantin cel Mare. Lucrarea sa pastorală a fost plină de zbuciume sufletești dar Dumnezeu a făcut minuni prin el. Dărâmă capiștea zeiței Artemidei, ocrotitoarea naturii și vânătorilor, iar aurul de la demolări a fost transformat în ajutoare pentru copii orfani. Fiind secetă în Miria Lichiei, cumpără grâu din Italia și îl împarte săracilor. Salvează onoarea unui tată văduv și al celor trei fete ale sale dând trei pungi de galbeni. Familia îl numește înger al cerului. Salvează trei tineri condamnați pe nedrept la închisoare. Trece în veșnicie în 6 Decembrie 343. Până în secolul VIII, sfintele sale moaște stau la Miria Lichiei, apoi odată cu năvălirea săracilor sunt mutate la Barii în Italia. Papa Paul al VII-lea dăruiește Patriarhului Atenagora o parte din sfintele sale moaște și sunt duse în Constantinopol. Mâna dreaptă a Sfântului Nicolae se află în biserica „Sfântul Gheorghe Nou” de la km 0 din București. Sfântul Ierarh Nicolae este purtător al harului lui Dumnezeu care a lucrat în el și a săvârșit minuni, de aceea îi cântăm în tropar :„Îndreptar credinței și chip blândeților, învățător înfrânării te-ai arătat turmei tale adevărul lucrurilor. Pentru aceasta ai câștigat cu smerenia cele înalte, cu sărăcia cele bogate. Părinte Ierarhe Nicolae, roagă-L pe Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre”. Mila și adevărul pe care le-a propovăduit în viață l-au făcut mare înaintea lui Dumnezeu, iar Dumnezeu l-a făcut mare înaintea oamenilor.”
La sfârșitul Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa a dăruit Doamnei Preotese Mihaela Nicoleta Bota distincția Crucea Eparhială pentru mireni, în semn de prețuire pentru nașterea celor 7 prunci. Primarilor din comunitățile românești din Eparhia Covasnei și Harghitei le-au fost dăruite diplome omagiale. Răspunsurile la strană au fost date de Corala „Pocrov” a Catedralei Episcopale. Un grup de copii de la Școala Gimnazială „Liviu Rebreanu” din Miercurea Ciuc au susținut un concert de colinde. Numeroși credincioși din Municipiu și din Parohia Livezi au îmbrăcat frumoasele costume tradiționale românești.