În perioada 19-20 August 2019 s-a desfășurat cea de a doua ediție a Proiectului ”Pelerin Senior” organizat de Protopopiatul Ortodox Român Miercurea-Ciuc, proiect finanțat de către Consiliul Județean Harghita prin Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Harghita prin ”Programul anual de colaborare cu structurile asociative ale pensionarilor și vârstnicilor din județul Harghita”.

În cadrul proiectului s-a organizat o excursie de două zile pentru 45 de persoane vârstnice pe traseul Livezi – Miercurea-Ciuc – Vălenii de Munte – București – Sinaia – Miercurea-Ciuc – Livezi. În cele două zile s-au vizitat mănăstiri, biserici și obiective turistice din județele Brașov, Prahova, Ilfov, Covasna și din București. Beneficiarii proiectului au fost persoane vârstnice de confesiune ortodoxă și romano-catolică de pe raza localităților Miercurea-Ciuc, Ciceu, Siculeni și Livezi-Ciuc. Aproximativ 50% dintre beneficiarii proiectului au fost la cea de a doua lor participare. Organizatorul a fost sprijinit în cadrul acțiunii de 5 însoțitori voluntari din cadrul Protopopiatului Ortodox M-Ciuc, DGASPC Harghita, Arhivelor Naționale ale României Harghita și Parohiei Ciceu.

Persoanele în vârstă merită tot respectul și recunoștința noastră pentru realizările lor de-a lungul timpului pentru contribuția pe care au avut-o și o au în dezvoltarea societății dar și a noastră ca și indivizi. Prin organizarea acestei excursii s-a dorit antrenarea la viața culturală și istorică a persoanelor în vârstă din cadrul unor localități de pe cuprinsul Protopopiatului Miercurea-Ciuc, care nu au posibilitatea de a participa singure prin resurse proprii la astfel de evenimente. Prietenii legate în ediția I a proiectului au fost desăvârșite, dar și completate cu unele noi în ediția din acest an. Prin realizarea pelerinajului persoanele participante s-au cunoscut mai bine, și-au împărtășit idei, păreri față de obiectivele vizitate, au acumulat cunoștințe noi despre istoria locurilor vizitate.

Prin acest proiect s-a urmărit și reducerea sentimentului de inutilitate, de izolare, marginalizare socială în rândul persoanelor în vârstă din raza administrativă a Protopopiatului Miercurea Ciuc.

În cele două zile, cu sprijinul domnului Gyorgy Tibor de la Tiantior-Top, s-au vizitat mănăstirile Cheia, Suzana, Zamfira, Ghighiu, Radu-Vodă, Antim, Sinaia, șantierul Catedralei Mântuirii Neamului și paraclisul acestuia, Catedrala Patriarhală, Palatul Patriarhal și Reședința Patriarhală, Facultatea de Teologie Ortodoxă din București cu paraclisul Sfânta Ecaterina, Biserica Bucur Ciobanul, Muzeul Cinegetic de la Posada, Biserica Sfântul Mare Mucenic Gheorghe din Sfântu Gheorghe – prima biserică ortodoxă din localitate, unde au primit și un cuvânt de învățătură din partea părintelui inspector Mureșan Marian-Ovidiu – paroh la această biserică.

De asemenea s-a făcut un tur al Bucureștiului, participanților prezentându-li-se, din autocar, o serie de obiective istorice, arhitecturale și administrative importante din București.

Din fondurile aprobate de finanțatorul principal – DGASPC Harghita – și cele ale Protopopiatul Ortodox Miercurea-Ciuc s-a putut asigura pentru participanți transportul, cazare în București precum și mese calde servite pe parcursul celor două zile.

Pentru a putea rememora momentele excursiei, organizatorul a promis realizarea unei scurte broșuri cu imagini de-a lungul celor două zile, broșuri ce vor fi distribuite ulterior, în mod gratuit, beneficiarilor proiectului.

Nădăjduim ca pe viitor să continuăm colaborarea cu Consiliul Județean Harghita, atât direct, cât și prin Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Harghita, pentru punerea în practică a altor proiecte pentru comunitățile harghitene.

PROTOPOP,

PĂNCESCU IONEL-GHEORGHE