Între lunile aprilie-iunie, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, activitățile catehetice au continuat să se desfășoare în cadrul celor patru protopopiate ale eparhiei, prin preoții parohi.
Astfel, în Protopopiatul Călimani, la Parohia Ortodoxă Călimănel, au continuat întâlnirile cu tinerii cu ocazia diferitelor activități după cum urmează: în zilele de vineri au loc întâlniri cu grupa catehetică a copiilor în vederea participării acestora la cursurile de pictură pe sticlă, iar în fiecare sâmbătă au loc întâlniri cu alte două grupe catehetice de copii, începători și avansați, pentru cursurile de chitară. După fiecare curs aceștia rămân să învețe împreună răspunsurile din cadrul Sfintei Liturghii. În această parohie se acordă o atenție deosebită și copiilor de la cantina social. Acești tineri au participat cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului, 1 iunie, la activități recreative, precum și la o proiecție tematică de film.
La marele praznic al Pogorârii Duhului Sfânt în Parohia Ortodoxă Română din Bilbor au continuat activităţile catehetice şi cele de activități cu tinerii. Astfel, după săvârşirea Sfintei Liturghii, a sfinţirii Aghiasmei mici şi a rugăciunilor pentru ţarini şi animale, au fost sfinţite un număr de 21 de icoane pe care tinerii din grupul catehetic al parohiei le-au pictat pe sticlă. Aceste icoane au participat la etapa judeţeană a olimpiadei de meşteşuguri artistice tradiţionale de la Miercurea Ciuc, organizată cu binecuvântarea Preasfinţitului Andrei Episcopul Covasnei şi Harghitei şi în parteneriat cu Instituțiile de învățământ din eparhie. Preoții slujitori de la acest Sfânt Altar se bucură și de o continuitate a lucrării lor pastoaral-catehetice în afara orelor de activități și a atelierelor, deoarece pe lângă faptul că activităţile catehetice şi ale cercului de pictură continuă, rezultatele fiind vizibile prin participarea tinerilor la Sfintele Slujbe.
În Protopopiatul Miercurea Ciuc, pe lângă multele activităţi şcolare şi extraşcolare la care participă elevii Liceului Teoretic „Sf. Nicolae” din Gheorgheni, participă și la atelierele și cursurile organizate de cele două parohii ortodoxe din localitate.
În Parohia Gheorgheni I, sub îndrumarea părintelui Antim Nan, tinerii participă la două programe catehetice, cu frecvenţă săptămânală. Proiectul este dedicat picturii pe sticlă și este intitulat „Hora culorilor”. Acesta constă în cursuri de pictură pe sticlă şi alte activităţi plastice, coordonat de doamna preoteasă Cosmina Nan, ajutată de doamna profesoară Alina Mandics, numără 33 de elevi ai Liceului Teoretic „Sf. Nicolae”. Lucrările apar în diferite expoziţii şi participă la mai multe concursuri de profil.
La începutul lunii iunie lucrările copiilor au participat şi au fost premiate la Olimpiada de meşteşuguri artistice tradiţionale.
Un alt proiect este dedicate orelor de Canto, coordonate de profesorul Adrian Decean, unde 12 copii din Gheorgheni deprind tehnici muzicale.
La Parohia Gheorgheni II în cadrul unui cerc catehetic, cu frecvenţă săptămânală 32 de copii, sub îndrumarea preotului Elisei Vatamanu, coordonaţi de doamna prof. Simona Filip, îşi înmulţesc talantul, învăţând să cânte la chitară şi alte instrumente. De menţionat este faptul că la acest cerc catehetic participă copii mai multor confesiuni religioase din oraș, în semn de bună conviețuire.
Copiii ortodocşi, în număr de 18, adaugă la activităţile de peste săptămână ale cercului catehetic şi participarea la corul bisericii Naşterea Maicii Domnului, cor format şi condus de doamna preoteasă Mihaela Vatamanu, unde oferă răspunsurile la Sfintele Liturghii în fiecare duminică.
În preajma sărbătorilor de Paşti, tinerii au vizitat Aşezământul de copii de tip familial „Sf. Anna”, dăruind celor 37 de copii aflaţi în plasament, cozonaci şi ouă roşii. Zilele de naştere şi alte evenimente importante din viaţa copii lor sunt sărbătorite în cadrul întâlnirilor cercului catehetic, ca într-o mare familie.
Printre multele lucruri pe care le învaţă în cadrul întâlnirilor săptămânale, se află şi venirea în ajutorul comunităţii. Astfel, vineri, 21 iunie, tinerii au acceptat invitaţia de a cânta în cadrul unui festival de muzică românească intitulat “Galele Naţionale de folk Spirit românesc Gheorgheni 2019”, unde au interpretat la chitară şi coral cântece patriotice şi religioase, în faţa unui public format din cetăţeni ai municipiului Gheorgheni dar şi invitaţi din întreaga ţară.
Colaborarea dintre cele două parohii, în ceea ce priveşte activităţile catehetice s-a concretizat prin participarea la concursul naţional catehetic “Hristos – Sufletul satului meu” derulat în Patriarhia Română, în cadrul căruia miniproiectul cu titul “De la sat la oraş, Hristos acelaşi este” a câştigatlocul I la faza pe Protopopiat şi locul II la faza pe judeţ. În cadrul proiectului cei 26 de elevi participanţi, coordonaţi de preoţii parohi Elisei Florin Vatamanu şi Antim Emil Nan, ajutaţi de doamnele preotese Mihaela Vatamanu şi Cosmina Maria Nan, au realizat lucrări artistice şi literare, având ca temă satul bunicilor sau al străbunicilor lor şi felul în care credinţa acestora a fost adusă şi păstrată chiar şi la oraş.
În parohiile din municipiul Miercurea-Ciuc un număr de 15 participanţi coordonaţi de pr. Bănucu Florin şi prof. Cimpoeşu Ana, au participat la realizarea miniproiectului „Hristos – sufletul satului meu” în cadrul concursului naţional catehetic omonim, derulat în Patriarhia Română, obţinând locul II la faza pe Protopopiat.
În cadrul aceluiaşi concurs catehetic au participat şi copiii de la Parohia Ortodoxă Odorheiul Secuiesc II, coordonaţi de pr. Axintioaie Ioan obţinând locul al III-lea la faza pe protopopiat.
Activitățile catehetice au continuat în această perioadă și în Parohia Ortodoxă Livezi, unde părintele Paroh Suciu Pavel organizează numeroase întâlniri tematice, oferindu-le și un accent duhovnicesc prin prezența tinerilor la Sfintele Slujbe și evenimentele spiritual din viața parohiei.
În cadrul Protopopiatului Ortodox Român Sfântu Gheorghe, în perioada specificată, s-au desfășurat o serie de activități catehetice în câteva parohii, ce au vizat ca „puncte țintă” formarea catehetic-educațională atât a credincioșilor adulți prin serii de cateheze pe diferite teme, dar mai ales având în atenție credincoioșii Bisericii de mâine-tinerii, care au fost implicați în diferite activități. Rezumând, astfel de activități s-au desfășurat în parohiile Protoieriei nostre după cum urmează:
Catedrala Paraclis Episcopal „Sf. Ierarh Nicolae și Sf. M. Mc. Gheorghe”( Parohiile Sfantu Gheorghe I, V ȘI VII), unde se desfășoară un program catehetic săptămânal, pe tot parcursul anului bisericesc, sub numele „Caută și vei afla”, în fiecare vineri seara după oficierea Tainei Sf. Maslu, când preotul de rând, rostește o cateheză pe diferite teme teologice, având ca țintă grupul de credincioși aflați în Biserică (de obicei, aproximativ 50-60 de persoane).
Acest program catehetic mai implică vizionarea de diferite filme și documentare duhovnicești, exegeză biblică, catehizare prin învățare de noi rugăciuni, discuții pe teme actuale cu tinerii noștri.
Parohia a implementat și proiectul „Copiii grădinari-micii noștri credincioși” la Grădiniţa cu Program Prelungit Csipike din municipiul Sfântu Gheorghe. În cadrul săptămânii „Școala altfel-Să ști mai multe să fi mai bun!” (a V-a din Postul Mare), pe data de 17 aprilie, preotul paroh Teodor-Florian Mocanu s-a deplasat la instituția de învățământ, unde a susținut cataheza „Patimile și Învierea Mântuitorului Iisus Hristos. Tadiții și obiceiuri creștine în perioada Pascală și a Pătimirilor”. La această activitate au participat un număr de 50 de copii din cadrul celor trei grupe de la secția română a grădiniței. La final copii au învățat cântarea troparului Învierii Domnului. Tot în cadrul aceleiași săptămâni, pe data de 19 aprilie, cele trei grupe de copii s-au deplasat la Catedrala-Paraclis Episcopal, unde au fost întâmpinați de părintele paroh Ioan Marin, care i-a binecuvântat, iar apoi le-a cântat câteva pricesne din perioada prepascală, pentru ca în final să le citească și o rugăciune pentru înțelepciune și folos duhovnicesc.
Cu ocazia Sărbătorii Praznicului Împărătesc al Înălțării Domnului, după săvârșirea Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii, preoții slujitori împreună cu credincioșii participanți la sărbătoare, au coborât în curtea locașului de cult, unde, în fața troiței de lângă altarul Sfintei Catedrale, au săvârșit slujba Parastasului pentru eroii neamului românesc din municipiul Sfântu Gheorghe. După săvârșirea ierurgiei, toți credincioșii împreună cu preoții parohi au intonat o suită de cântece patriotice spre slava și dăinuirea eroilor români din toate timpurile și locurile.
În cadrul cercului de pictură desfășurat în fiecare săptămână, lunea după-masa, un număr de aproximartiv 5-6 copii, deprind tainele picturii pe sticlă, o activitate care prin implicarea voluntarilor Centrului de Tineret constituie o alternativă pentru petrecerea timpului în tinda bisericii.
În fiecare zi de Duminică răspunsurile la Sfânta și dumnezeiasca Liturghie sunt oferite de corul Ecclesia al Sfintei Catedrale, cor care are în componență credincioși fervenți ai Bisercii, această activitate încurajând apropierea credincioșilor de Sfânta Biserică prin cooptarea și formarea de noi membrii. De asemenea, în acestă activitate sunt implicați în mod direct și cei trei preoți parohi care sprijină cântarea atunci când corul se pregătește și concurează la diferite festivaluri și concursuri de muzică religios-românească, cum ar fi Festivalul-Concurs „George Sbârcea” desfășurat anual la Sfântu Gheorghe.
Corala Ecclesia s-a deplasat în această perioadă și la alte parohii de pe raza Protoieriei Sfantu Gheorghe, la invitația preoților parohi, spre a da răspunsurile liturgice la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie (spre exemplu, deplasarea la Parohia Podu Olt din 09 iunie a.c.).
Parohiile Sfantu Gheorghe III ȘI IV (Biserica Buna Vestire în colaborare cu Catedrala -Paraclis Episcopal și Școala Gimnazială „Nicolae Colan” din municipiul Sfântu Gheorghe). Un reper important în calendarul activităților pastoral-catehetice ale acestei Parohii l-a reprezentat Marșul pentru viață 2019 – în data de 23 martie 2019, când începând cu ora 8.30 a dimineții, la Biserica cu hramul Buna-Vestire din municipiul Sfântu Gheorghe, Protopopiatul Sfântu Gheorghe, preoții parohi ai acestei Sfinte Biserici, pr. Dorin Cucu și pr. Gheorghe Ciobanu, împreună cu pr. Sebastian Pârvu și pr. Teodor Mocanu de la Catedrala-Paraclis Episcopal din același municipiu, s-au rugat împreună cu credincioși din oraș și cu aproximativ 50-60 de elevi, prezenți în Sfânta Biserică alături de profesorii lor de religie.
După această întâlnire de rugăciune a urmat faza județeană a Olimpiadei de Religie Ortodoxă. Preoții au citit Acatistul Bunei Vestiri, iar după slujba religioasă, părintele Sebastian Pârvu, a rostit un cuvânt de învățătură privitor la darul vieții făcut de Dumnezeu oamenilor și despre binecuvântarea femeilor de a deveni mame. Totodată părintele, a amintit despre tragismul păcatului avortului care e tot mai prezent în societatea secularizată actuală, și a îndemnat la responsabilizarea părinților spre a-și dori și naște copii, dar a lui Dumnezeu. La finalul întâlnirii, cei prezenți au primit binecuvântarea preoților, iar elevii cu sufletele și mințile luminate de rugăciune s-au deplasat împreună cu profesorii lor la Școala Gimnazială Nicolae Colan, unde s-a desfășurat Olimpiada de Religie.
Pe data de 25 Martie 2019, de Praznicul Bunei Vestiri, hramul sfântului locaș de cult, Biserica împodobită ca o mireasă în zi de sărbătoare, și-a primit credincioșii la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie oficiată de un sobor de preoți. La slujbă au participat și 5 clase de elevi (clasele II-VI) de la Școala Gimnazială „Nicolae Colan”.
Aceștia au venit îsoțiți de doamnele învățătoare și de părintele Teodor-Florian Mocanu, profesorul de Religie al școlii. După participarea la slujbă și la agapa organizată, copiilor li s-a ținut o cateheză exegetică pe marginea textului din Sfânta Evanghelie după Luca, cap. 1, 26-38 ce consemnează evenimentul istoric-religios al Bunei-Vestiri.
În cadrul catehezei, prezentată de preotul paroh Dorin Cucu, împreună cu preotul profesor Teodor-Florian Mocanu, s-a pus accentul pe lucrarea duhovnicească a bisericii, care înglobează pe toți fii săi duhovnicești.
În Parohia Băcel, elevii Școlii generale Băcel, în cadrul săptămânii „Școala Altfel”, au participat la o acțiune intitulată „Prietenii Naturii”. Întâlnirea a debutat la Sfânta Biserică, unde s-au rugat lui Dumnezeu pentru luminarea minții, pentru sănătatea părinților și a cadrelor didactice, apoi a fost susținută o cateheză privitoare la importanța postului, a legăturii ce trebuie să o cultive un bun creștin cu Dumnezeu și Sfânta Biserică, precum și cât este de importantă iubirea și respectul pe care suntem datori a-l acorda părinților, profesorilor și învățătorilor.
„Dragostea trebuie să se răsfrângă asupra aproapelui nostru, dar și asupra naturii înconjurătoare”. După momentul de rugăciune și catehetic, copiii au primit binecuvântarea Părintelui Paroh și au pornit spre a face curățenie la intrarea în sat, fapt mărturisit de Pr. Gheorghe Floroiu, parohul Bisericii din Băcel. Parohia Ortodoxă Dobârlău în parteneriat educațional cu Școala Gimnazială cu clasele I-VIII Dobârlău, și prin implicarea preotului paroh Gheorghe Iuga, care este și profesorul de Religie al școlii, au desfășurat în perioada Postului Sfintelor Paști de anul acesta, mai multe activități, între care un mini-cerc de pictură de icoane pe piatră, desfășurat în incinta școlii amintite. La această activitate au participat un număr aproximativ de 50 de elevi din clase V-VIII. Activitatea și-a propus să dezvolte spiritul artistic și creativ, cultivând și dragostea de „Persoanele Sfinte” pictate în Sfintele Icoane.
Participarea în cadrul săptămânii „Școala Altfel”, a unui număr de 60 de copii, reprezentând elevii Grădiniței cu program normal Dobârlău, și respectiv elevii claselor primare ai școlii menționate anterior, la Slujba Sfintei Liturghii a Darurilor mai înainte sfințite, din vinerea săptămânii a V-a din Postul Păresimilor. La această Sfântă Liturghie majoritatea elevilor s-au împărtășit cu Sfintele Taine după ce au fost spovediți în prealabil de către preotul-profesor.
După slujbă, părintele paroh a susținut cateheza „Săptămâna Patimilor”, în cadrul căreia a expus copiilor icoane și imagini sugestive temei tratate, dar totodată și aducerea de explicații pe marginea anumitor texte și gesturi liturgice săvârșite în acestă perioadă în cadrul cultului Sfintei Biserici. Activitatea și-a găsit finalitatea prin pregătirea duhovnicească a copiilor școlari pentru a întâmpina cum se cuvine Marele Praznic al Învierii Domnului și Mântuitorului Iisus Hristos.
Și în Protopopiatul Buzăul Transilvan s-au desfăşurat activităţi catehetice în Parohia Ortodoxă Barcani unde, micii credincioși ai parohiei, au venit în Postul Mare împreună cu educatoarele, respectiv învăţătoarele ciclului primar spre a primi Taina Euharistiei. De asemenea au fost realizate spectacole de Slăvitul Praznic al Sfintelor Paști și de Înălţare. Tot în această parohie s-au pus și bazele unui club de șah, unde copii își pot petrece timpul liber într-o formă plăcută, dezvoltându-și abilitățile cognitive.
În Parohia Ciumernic au loc întâlni cu tinerii din grupa de cateheză de 2 ori pe lună: o seară de cateheză scurte lectii bazate pe catehismul bisericii, și o seară de film religios urmată de discuții pe baza celor văzuteAmbele seri se continua cu activități recreative.
O data pe lună are loc un atelier de pictură pe sticlă, în prelungirea proiectului pe care această parohie, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Andrei, îl desfășoară de 3 ani: Școala de vară „Icoana din sufletul copilului”.
De ziua mamei copii au făcut mărșițoare pe care le-au împărțit tuturor femeilor prezente la Liturghia din biserica parohială din 3 martie.
În postul Sfintelor Paști copii s-au împărtășit săptămânal, iar în Săptămâna Mare au participat activ la Denii citind la strană slujbele alături de cântărețul bisericii.
O seară specială a fost dedicată vopsitului ouălelor roșii, aducând în actualitate tradițiile vechi identitare ale satului românesc. A fost demarată și o campanie de ajutorare a câtorva familii din acest sat.
Ziua Internațională a Copilului a fost marcată de activități recreative specifice vârstei.
Și în Parohia Floroaia Mare în perioada lunilor aprilie-iunie s-au desfășurat mai multe activități catehetice în cadrul cărora copiii din parohie s-au întâlnit în Biserica cu hramul ,,Sf M.M. Gheorghe” pentru a discuta și prezenta referate despre bucuria Praznicului Învierii. Împreună, tinerii, s-au întâlnit pentru a învăța să cânte Prohodul Domnului și Cântările Sfintei Învieri. În noaptea Sfintelor Paști toți copiii aflați la Sfânta Biserică s-au bucurat de daruri din partea Parohiei.
Parohia Întorsura Buzăului a organizat întâlniri catehetice cu copiii în postul Sf. Paşti, la biserica Sf. Treime, la muzeul parohial, realizând și o excursie tematică la Alba Iulia.
În Parohia „Sf. Ier. Nicolae” Sărămaş au avut loc activităţi catehetice conform temelor din programul catehetic eparhial. Astfel, în luna aprilie discuţiile au avut ca temă centrală Învierea Mântuitorului, iar copiii de la şcoala din sat au primit Sf. Împărtăşanie. În luna mai s-a tratat tema familiei, ca celulă de bază a societăţii, s-a accentuat rolul familiei, importanţa echilibrului în familie pentru dezvoltarea copiilor, cât şi rolul Bisericii în consolidarea familiei. Pentru luna iunie, în duminica părinţilor şi copiilor s-a săvârşit Acatistul Sfinţilor Ioachim şi Ana, ocrotitorii familiei creştine.
La Parohia Sita Buzăului I s-au desfăşurat următoarele activităţi: în luna aprilie copiii au participat la Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte Sfinţite şi pomenirea celor adormiţi. În data de 16. 06.2019, au fost recompensați copiii care au obținut premii și mențiuni la Olimpiada de religie faza judeţeană şi faza naţională, dar și grupul de cateheză al parohiei.
În cadrul programului de colaborare între Școală și Biserică, la sfârșitul anului școlar 2019, s-a desfășurat acțiunea sub deviza ,,O carte pentru fiecare copil ” sponsorizată de Parohia Ortodoxă Zăbrătău.