Proiectul din anul acesta „Hristos: sufletul satului meu” s-a desfășurat în Eparhia Covasnei și Harghitei participând 17 Parohii, fiind implicat un număr egal de Școli din teritoriu. Marea bucurie prilejuită de acest Concurs Național Catehetic a fost că, pe parcursul desfășurării lui a adunat un număr de peste 200 de copii, dornici, alături de dascălii lor, de a se umple de sentimentul trăirii autentice a vieții omului de la sat.
Fie că au încercat să îmbine tehnologia cu trecutul, ori preocupările proprii cu cele ale grupului catehetic din care au făcut parte, tinerii au gustat din plin harul ce se revarsă din biserica străbună, în râuri de binecuvântare spre vatra satului și orașului.
Încă o dată pilonii triadei pe care se ridică societatea: Biserica, Școala și Familia, au dat dovadă de asumare a liniștii născute din fusul timpului petrecut în comuniune cu semenii. Astfel, concursul a zidit pe cărămida sufletelor dorința unității, a mișcat inimile participanților, iar din cei mai mari, care până nu demult se implicau în concursurile din anii precedenți, a făcut Voluntari.
Din numărul total al elevilor și profesorilor implicați – nu de puține ori mult mai mulți decât cei nominalizați – s-au evidențiat spre a deveni exemplu de bună practică următoarele comunități parohiale, unite strâns în jurul Bisericilor lor, provenind din instituțiile de învățământ din localitățile omonime:
Județul Harghita: Parohia Călimănel, Protopopiatul Călimani: locul I
Parohia Gheorgheni I și II , Protopopiatul Miercurea Ciuc: locul II
Parohia Toplița I, Protopopiatul Călimani: locul III
Parohia Subcetate, Protopopiatul Călimani: locul III
Parohia Miercurea Ciuc/Sâncrăierni, Protopopiatul Miercurea Ciuc: mențiune
Parohia Odorheiu Secuiesc, Protopopiatul Miercurea Ciuc: mențiune
Județul Covasna: Parohia Sita Buzăului, Protopopiatul Buzăul Transilvan: locul I
Parohia Covasna Stațiune, Protopopiatul Sfântu Gheorghe: locul II
Parohia Iarăș, Protopopiatul Sfântu Gheorghe: locul III
Preasfințitul Părinte Andrei, Chiriarhul locului, a mulțumit tuturor celor implicați în viața bisericii de pe aceste meleaguri, dăruind arhiereștile sale binecuvântări clerului, dascălilor și poporului dreptcredincios, și transmițând cuvinte părintești de binecuvântare a lucrării pastoral-învățătorești și catehetice.
Câștigătorii locului I din fiecare județ al Eparhiei, vor participa la evenimentul festiv-duhovnicesc al Hramului istoric al Catedralei Patriarhale din 21 mai 2019, de la București, unde vor primi binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.