Miercuri, 30 mai 2018, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Andrei, la sediul Cercului Militar din Miercurea Ciuc s-a desfășurat un spectacol care a marcat Ediția a XXIII-a a Olimpiadei Județene ”Meșteșuguri Artistice Tradiționale”.
Spectacolul a fost precedat de ”Expoziția de Icoane și Obiecte artizanale tradiționale – 100 de Ani în 100 de Exponate” organizată de Episcopia Ortodoxă Română a Covasnei și Harghitei în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Harghita și Muzeul Oltului și Mureșului Superior din dorința de a marca și a întări în sufletele românilor sărbătorirea Centenarului Marii Uniri, în contextul proclamării de către Patriarhia Română a anului 2018 ca „An Comemorativ al făuritorilor Merii Uniri din 1918 și An omagial al unității de credință și de neam”.
Expoziția a fost alcătuită din exponate lucrate de către 75 de tineri și după cum rezultă și din titlul sugestiv, a fost formată din 100 de lucrări – icoane pe sticlă, cusături, articole tradiționale, lucrate cu multă măiestrie și dragoste pentru păstrarea tradițiilor românești, ca și comemorare a Centenarului Marii Uniri.
Lucrările au fost executate la Centrul Cultural Miron Cristea din Miercurea Ciuc (de la ”Scoala Gimnazială Liviu Rebreanu” și ”Liceul Octavian Goga”) – de către coordonatorii Muntean Lucia și Alexandra Țifrea; la Școala Gimnazială din Tulgheș – însoțiți de doamna director Mihaela Rusu și pr Tănasă Vasile; la Liceul ”Miron Cristea- Subcetate, însoțiți de domnul director Vasile Dobrean; la Scoala din Gheorgheni însoțiti de doamna director și coordonați de doamna prof. Cosmina Nan”.
Spectacolul a fost organizat prin purtarea de grijă a doamnei inspector școlar- Erdei Lucica, și susținut de către: Grupul ”Românașul” din Miercurea Ciuc conduși de către doamna prof. Bijec Loredana; grupul condus de doamna prof. Dorina Drăghici, precum și grupul vocal din Sărmaș condus de către prof. Bogdan Pulhac. Tinerii au cântat și au recitat cântece și poezii fiind acompaniați de dl. Vasile Loghin.
Cu această ocazie au avut loc și finalizarea a două proiecte desfășurate de Asociația Social Educativă Andrei Șaguna în parteneriat cu Consiliul Județean Harghita -”Tradiție și Măiestrie-ediția IV-a” (cursuri de pictură icoane pe sticlă la sediul Centrului Cultural Miron Cristea), și proiectul ”Împletim cultură și tradiție” (cursuri de cusături) în parteneriat cu Primăria Municipiului Miercurea Ciuc.
Părintele Laurențiu-Gabriel Panciu, în calitate de Inspector Eparhial pentru Cateheză și activități cu tineretul, a adus tuturor celor prezenți cuvântul de binecuvântare al Preasfințitului Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, care apreciind munca celor care în toată această perioadă au contribuit la organizarea acestor frumoase momente culturale, a transmis că toate lucrările prezentate astăzi și realizate în parteneriatul Biserică-Școală „sunt menite să învie neamul nostru românesc așa cum prin Învierea Domnului nostru Iisus Hristos, noi toți am înviat”.
După festivitatea de premiere a tinerilor care s-au evidențiat prin străduința lor în lucrările cu care au participat la acest eveniment, au fost oferite din partea Centrului Eparhial daruri constând în cărți de literatură duhovnicească, dulciuri și articole de îmbrăcăminte.
La finalul spectacolului, copiii au citit asemeni străbunilor care au făurit Marea Unire o făgăduință, intitulată: „Proclamația românilor de azi pentru o veșnică unire!” garantând astfel și pentru viitor implicarea tinerei generații în păstrarea valorilor identitare.