La cumpăna dintre ani, în Catedrala „Acoperământul Maicii Domnului și Sfântul Ierarh Nicolae” din Miercurea Ciuc, Preasfințitul Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în prezența unui număr mare de credincioși a săvârșit o slujba de mulțumire pentru binefacerile primite de la Dumnezeu în anul care s-a încheiat și să binecuvinteze cununa anului ce a sosit, apoi Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare.
În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Andrei, le-a vorbit credincioșilor prezenți despre binefacerile pe care Dumnezeu le revarsă asupra poporului binecredincios care stă aproape de Sfânta Biserică hrănindu-se cu Sfintele Taine. Ierarhul a deslușit semnificația acestor 3 praznice: „Tăierea Împrejur” a pruncului Iisus Hristos, Sfântul Vasile cel Mare, Arhiepiscopul orașului Cezareea din Capadocia și Anul Nou. La 8 zile de la naștere Pruncul Născut din Fecioara Maria în Bethleemul Iudeii a fost supus ritualului religios al tăierii împrejur legiferat de Moise care se făcea de preoții legii vechi în amintirea izbăvirii evreilor din robia egipteană. Tot atunci i se punea noului născut și numele. Pruncul Sfânt născut din Fecioara Maria a primit numele de Iisus „după cum a fost numit de înger mai înainte de a se fi zămislit” (Luca 2;21). În evreiește numele său este Iehoșua, prescurtat Ioșua care se tâlcuiește Dumnezeu mântuiește sau Dumnezeu este mântuirea ori simplu Mântuitorul. În grecește a fost redat sub forma Iisus dar acest nume apare de regulă alături de cel de Hristos, termen grecesc, care este traducerea ebraicului Mașiah adică Mesia sau unsul lui Dumnezeu, numele de Iisus Hristos apare în primul verset al Evangheliei după Matei capitolul 1, versetul 1. După numele grecesc Hristos s-a dat pentru prima dată ucenicilor sau adepților noii credințe din Antiohia Siriei numele de Hristianos – creștin (Fapte 11;26).
În data de 1 Ianuarie facem pomenirea Sfântului Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareei Capadociei din Asia Mică, unul din Sfinții Bisericii din secolul IV, născut din părinții Vasile și Emilia unde s-a bucurat de o educație aleasă în familie îndrumat de bunica sa Macrina după care a făcut studii strălucite de filozofie în Cezareea, Constantinopol, Atena unde l-a avut coleg pe Sfântul Grigore de Nazianz, a ajuns luminătorul vieții monastice ortodoxe.
În anul 370 a fost ales arhiepiscop în Cezareea păstorind până la moartea sa la 1 Ianurie 379. Este autorul liturghiei care se săvârșește de 10 ori pe an inclusiv în ziua pomenirii sale, a scris lucrări de teologie, cartea numită Hexaimeron și un tratat despre Duhul Sfânt, Omiliile la Psalmi și lucrări prin care osândea învățăturile greșite ale arianismului. A organizat o impresionantă asistență socială care a slujit ca model pentru întreaga biserică, a creat instituții de binefacere, azile pentru bătrâni, spitale, cantine pentru săraci, case pentru primirea străinilor și călătorilor cunoscute sub numele de Vasiliada. Toate acestea au făcut din el o personalitate reprezentativă a bisericii din primele secole ale creștinismului.
Tot astăzi facem un scurt popas în scurtul vieții noastre cu prilejul înnoirii anului, zi în care încercăm o retrospectivă asupra anului care l-am încheiat dar în același timp ne facem planuri pentru anul în care am intrat. La acest început de an trebuie să ne gândim și la rostul nostru aici pe pământ, depinde de noi cum vom răspunde în fața dreptului Judecător când ne va chema la Sine.
În cadrul Dumnezeieștii Liturghii, diaconul Florin Nicolae Bănucu a fost hirotonit preot pentru parohia Sâncrăieni, protopopiatul Miercurea Ciuc județul Harghita.
La sfârșitul Sfintei Liturghii Ierarhul a binecuvântat poporul lui Dumnezeu urând ani mulți și buni în păzirea poruncilor dumnezeiești.
Consilier Comunicații Media Alexandru Moroianu